Jaka jest kuchnia francuska? Wszystko, co powinieneś wiedzieć!

Posted by in Turystyka

Francuzi znani są ze swojej wspaniałej kuchni. Dbają oni o najwyższa, jakość produktów. Najważniejszą kwestią są składniki, które dobierane są niezwykle starannie. Jakie są wyznaczniki kuchni francuskiej? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie!

Klasyczna kuchnia francuska trzyma się klasyki, bowiem opiera się na niezłomnych zasadach. Główne składniki dań, bez których nie można gotować to świeże masło, śmietana kremówka i  oliwa z oliwek.

A od zasad są odstępstwa, które nazywa się  wariantami. Dlatego też francuzi budują swoją kuchnie ba bazowych produktach takich jak sosy a później modyfikują je na różne sposoby.

Francja powszechnie kojarzona jest potrawami takimi, jak ślimaki, żabie udka oraz quiche. Kojarzy się przede wszystkim z elegancką, klasą, wyrafinowaniem i wyszukanym smakiem. Obok dań charakteryzujących się wysublimowaniem mają oni w swoim dorobku wiele potraw lekkich, nowoczesnych i wyrazistych. Francja słynie również z ogromnego dorobku w dziedzinie winiarstwa, które zdobywa najwyższe uznanie w wielu krajach świata. Francusie jak nikt znają sekret łączenia win z potrawami.

francuska zupa cebulowa biały talerz brązową ramką

Kuchnia francuska bazuje na kilku podstawowych produktach. Bardzo ważnymi składnikami jest masło, mąka i śmietana. Ważne są także ryby i owoce morze, których francuzom nie brakuje przez szeroki dostęp do morza.

Francuzi zjadają przeważnie trzy posiłki dziennie. Śniadanie jest bardzo słodkie i drobne – składa się z bułeczek lub bagietki z dżemem oraz kawy z mlekiem lub herbaty. Między południem, a godziną czternastą spożywa się lunch. Podaje się lekkie tarty z sosami, przystawki, sałatki i różnego rodzaju przekąski. Około godziny dwudziestej przychodzi czas na kolację. Wówczas jada się obfite dania wraz z przystawkami i deserami. Popularnym wyborem jest pieczeń, tarta mięsna, pieczone ryby oraz zapiekanki.

Francja słynie też z pysznych sycących zup i kremów oraz serów – idealnym połączeniem tych dwóch składników jest francuska zupa cebulowa.
Kwintesencją smaku francuskiego są sosy, które podaje się do praktycznie każdego dania.