Jak korzystać z sezonowej żywności?

Posted by in Hobby

Jeżeli mamy swój własny sad oraz ogródek możemy w pełni korzystać z darów natury. Wiele osób płaci ciężkie pieniądze za dżemy, kompoty i inne przetwory nie wspominając o samych owocach. Jeżeli mamy taką możliwość warto uprawiać własną żywność – czy to na działce poza miastem czy za domem.

W lecie oraz podczas jesieni mamy możliwość korzystania z darów natury. Czy to owoców czy warzyw. Mając do dyspozycji kilka drzewek owocowych zawsze możemy z nich stworzyć coś smacznego dla podniebienia. Z mieszanki jabłek, agrestu, porzeczek czy śliwek możemy przygotować pyszny kompot. Idealny do obiadu oraz na gorące dni. Dodatkowo mamy pewność, że owoce są zdrowe, gdyż nie użyliśmy na nich środków chemicznych polepszających wzrost czy też ochraniających je przed szkodnikami.

Z jabłek możemy także stworzyć pyszną sałatkę do obiadu. Ugotowane będą stanowić idealny dodatek np. do gęsi. Także z jabłek możemy upiec szarlotkę – niepodobną do żadnej innej ze sklepu. Z ogórka za domem czy na działce możemy zebrać zdrową żywność – ziemniaki, rzodkiew, marchewkę czy buraczki, nie wspominając o sałacie. Dzięki temu będziemy mogli przygotować pyszną sałatkę jarzynową – idealny dodatek do obiadu czy kolacji.

Mając swoje miejsce do uprawy warzyw i owoców mamy pewność, że żywność będzie zdrowa, bez pestycydów używanych w masowej produkcji. Dodatkowo zaoszczędzimy na czasie – zamiast jechać do sklepu wystarczy wyjść na działkę i zebrać to czego akurat potrzebujemy. Dzięki temu możemy połączyć zdrowe odżywanie z hobby, jakim jest uprawianie ogródka. Więcej porad znajdziesz tutaj.