Najsłynniejsze rosyjskie ciasta

Posted by in Hobby

Z czym kojarzona jest kuchnia rosyjska? Dla jednych to przede wszystkim ucha, czyli słynna zupa rybna, dla innych – bliny. Kuchnia rosyjska to jednak wiele słodkich specjałów, a rosyjskie wypieki znane i cenione są na całym świecie. Liczne przepisy sprawiają, że najsłynniejsze ciasta rosyjskie można przygotować we własnym domu bez problemów. Na jakie wypieki warto zwrócić uwagę?

Ciasta i inne wypieki od wieków pojawiały się na rosyjskich stołach w trakcie uroczystych spotkań oraz rodzinnych przyjęć. Niektóre z nich zdobyły sporą sławę i zagościły w kuchniach innych rejonów świata. Baby i mazurki, pierogi oraz kulebiaki – oto najsłynniejsze rosyjskie wypieki, które podbiły świat. Liczne przepisy sprawiają, że są to potrawy bardzo zróżnicowane i oryginalne, którymi znudzić się nie można.
Kuchnia rosyjska to przede wszystkim szeroki asortyment nadzienia, które może zostać dodane do poszczególnych ciast. Znajdzie się tu coś zarówno dla miłośników słodyczy, jak i dla tych, którzy stawiają na konkretne, ostre smaki. Nadzienie z kapusty lub z mięsa, z grzybów lub ziemniaków – najszerszy wybór wiąże się tu z kulebiakami, pasztecikami w cieście oraz z pierożkami.

A co ze słodkimi wypiekami? Jakie ciasta najchętniej sporządzają Rosjanie? Prym wiodą wspomniane już baby i mazurki, znane są jednak ciekawe przepisy na takie ciasta, jak pierniki oraz torty. Jednym z bardziej popularnych jest tu przepis na tort orzechowy z masą czekoladową, dużym uznaniem cieszy się także tort bezowy z bitą śmietaną. Dużą ciekawostką może okazać się tort z migdałów i czarnego chleba oraz tort waflowy, do którego dodawana jest masa orzechowa.

Swym bogactwem i szerokim asortymentem mogą zaskoczyć również rosyjskie mazurki. Bardzo popularny w Rosji jest mazurek orzechowy lub migdałowy, jednak najciekawszy przepis to receptura na mazurek cygański, w którym pojawiają się rodzynki, migdały i suszone śliwki. Więcej ciekawych inspiracji znajdziesz tutaj.