O tym, jak kawa zadomowiła się w dawnej Polsce

Posted by in Zdrowie i uroda

Pierwsi docenili kawę pasterze abisyńscy, obserwując zachowanie doglądanych przez siebie owiec i wielbłądów, które pogryzały krzewy dziko rosnącej kawy. Z Abisynii kawa rozprzestrzeniła się na inne kraje arabskie, a następnie trafiła do Konstantynopola i później do Europy. Wenecjanie w XVI wieku sprzedawali kawę jako lekarstwo. Właśnie w początkach wieku XVI zaczęto kawę pić dla jej smaku. Do kawy przekonali się najpierw Włosi, wkrótce potem Anglicy, Hiszpanie, Francuzi i Niemcy. W Rzeczypospolitej kawa nie była wówczas modna. Jako pierwsi modę na ten napój wprowadzili gdańszczanie. Początkowo pijano wyłącznie czarną, ponieważ kawa zabielona śmietaną, uważana była za niezdrową. Później przekonano się do śmietanki. Pojawieniu się kawy na naszych stołach zawdzięcza się stopniowe ograniczanie używania piwa, wina i innych napojów alkoholowych.

Wraz z upływem czasu zmieniał się też zwyczaj parzenia i podawania kawy. Najpierw podawano ja na sposób turecki, miałko zmieloną i gotowaną z cukrem. Później nastała moda na kawę po wiedeńsku – parzoną w porcelanowych dzbankach, z sitkiem wewnątrz. Ponieważ sitka nie zawsze sprawdzały się, zaczęto używać flaneli, przez którą cedzono napój. W niektórych domach rytuał parzenia kawy osiągnął kunszt prawdziwej sztuki – o czym możemy dowiedzieć się, czytając na przykład „Pana Tadeusza”. Również w wielu staropolskich pamiętnikach odkrywamy pełne ekspresji opisy obrzędów życia codziennego, związanych właśnie z piciem kawy. „Dzień zaczynano od kawy ze śmietanką […], po obiedzie roznoszono kawę ze śmietanką” – czytamy w jednym z opisów dworskiego życia. Kawę podawano najpierw w filiżankach, później w małych szklaneczkach, aby ponownie wrócić do filiżanek.

Dziś kawa tak spowszedniała, że nie wyobrażamy bez niej życia. Jej przygotowaniu nie poświęca się już dużo czasu, ponieważ bardzo modne są ekspresy. Wielu smakoszy używa do parzenia, gotowej kawy rozpuszczalnej, która nie wymaga właściwie żadnej wiedzy i nadzwyczajnych umiejętności. A kawy, które możemy spotkać w różnych lokalach gastronomicznych, mają tak wymyślne i ładnie brzmiące nazwy, że tylko je smakować! Więcej w tym miejscu.