Rodzaje noży kuchennych

Posted by in Poradniki

Jeśli przyjąć za prawdziwe twierdzenie, że najlepszymi kucharzami są mężczyźni, trafne wyda się także porównanie kuchni do warsztatu mechanika. W jednej i drugiej przestrzeni znajduje się niezliczona ilość narzędzi. Przekonał się o tym chyba każdy, kto kiedyś się przeprowadzał.

Bez wielu z tych sprzętów można byłoby sobie jakoś poradzić, choć niewątpliwie byłoby to kłopotliwe. Wiele z nich posiada substytuty (np. wałek do ciasta można zastąpić butelką), ale wątpię, czy znajdzie się zamiennik dla noża. Trudno przygotować jakąkolwiek potrawę bez jego użycia. Na dodatek, jeśli zagłębimy się w temat, okazuje się, że każdy nóż służy do innych działań, jest specjalistą w innej kulinarnej dziedzinie. Jakie więc wyróżniamy rodzaje noży?

Ze względu na zastosowanie możemy wyróżnić:

– noże do rojenia pieczywa – długie ostrze z ząbkami – przetną także mrożonki. Działają jak piła- tną nie zgniatając,

nóż wielofunkcyjny – długi, duży nóż, tzw. szef kuchni – posiekamy owoce, warzywa, zioła, potniemy duże mięsa. Trzeba się z nim obchodzić bardzo ostrożnie, ze względu na swoją długość trzeba mieć wprawę, by się nim bezpiecznie posługiwać,

– nóż do krojenia w cienkie plastry – cienkie i długi nóż (choć krótszy od noża szefa kuchni) pokroimy nim warzywa, owoce, wędliny czy sery,

– nóż do krojenia serów – cienki zagięty średniej długości nóż – za jego pomocom nie tylko pokroimy, ale i ułożymy sery na półmisku,

nóż do obierania owoców i warzyw – krótki i gładki, tzw. jarzyniak – pomoże nam także usunąć pestki,

– nóż do filetowania ryb – średniej długości nóż o cienkim ostrzu, często z wywiniętym czubkiem,

– Tasak-  duży, szeroki nóż – posieka twarde produkty i poćwiartuje mięsa.

Podział ze względu na materiał z jakiego wykonano nóż

Najbardziej popularne są noże ze stali nierdzewnej. Stal jest wytrzymała i estetyczna, dobrze się ostrzy. Stal pokryte może być różnymi powłokami, np. tytanową (noże długo zachowują ostrość, nie ulegną przebarwieniom), teflonową (krojone produkty nie przywrą do ostrza). Szczególnym rodzajem stali nierdzewnej jest stal wysokowęglowa (stal uszlachetniona, twardsza i dodatkowo zabezpieczona przed korozją, odporna na zacieki i zmianę koloru).

Na popularności coraz bardziej zyskują noże ceramiczne, dzięki wykorzystaniu nowoczesnych  materiałów noże te są lżejsze, cieńsze i bardzo długo pozostają ostre. Jednak, jeśli nóż upadnie np. na podłogę, może się rozpaść na kawałki. Wyróżniamy jeszcze noże drewniane przeznaczona do smarowania pieczywa lub po prostu do ozdoby.

Oprócz doboru odpowiedniego noża do czynności jaką chcemy wykonać, niezmiernie ważna jest technika. Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy szef kuchni, możesz podpatrzeć, jakiego sprzętu i jak używają najlepsi.  Może akcesoria Jamie’go Olivera  lub innych mistrzów zainspirują Cię do doskonalenia kulinarnego kunsztu.

I jeszcze jedna bardzo ważna, choć może trochę banalna uwaga: nóż musi być ostry. Powinien także dobrze w dłoni. Najlepiej by miał antypoślizgowy uchwyt (twarde drewno, sylikon, plastik, perforowana stal) oraz był odpowiednio wyprofilowany.